© Inger Paulsen fotografi bryllupsfotograf bryllupsfoto bryllup brudepar

Hva er lurt å tenke på når du skal velge bryllupsfotograf?

 

Tenk så mye tid, energi, tanker, følelser og ja, – ofte også mye penger, dere bruker på å planlegge bryllupsdagen for å få den akkurat slik dere ønsker. Det å velge en fotograf som forstår dere, og som kan forevige dagen på en slik måte at dere kan gjennoppleve dagen deres igjen og igjen gjennom bildene i årene som kommer, bør derfor være en viktig prioritering i planleggingen. Det å skulle risikere å sitte igjen med bilder fra bryllupsdagen deres som dere enten ikke liker, eller som ikke føles som dere, unner jeg ingen. Derfor har jeg samlet fire ting for dere som jeg mener det er viktig å tenke på når dere skal velge bryllupsfotograf.

 

© Inger Paulsen fotografi bryllupsfotograf bryllupsfoto bryllup

1. Find the style you love, – and stick with it

Aller først er det lurt å tenke på hva slag stil dere liker på bilder. Bruk god tid på å tenke gjennom hva slags uttrykk dere ønsker på bildene fra dagen deres, og let deretter etter fotografer som har den stilen som dere er ute etter.

Ulike fotografer har ulike stiler, og dere må selv tenke på om dere vil ha bilder som er klassiske, dokumentariske, lekne, tradisjonelle eller der fokuset er mer på naturlige og uoppstilte øyeblikksbilder.

Liker dere varme, dype farger i en mer moody stil, eller elsker dere den lettere duse og romantiske stilen? Har dere en greie for de klassiske og mer tidløse svarthvitt-bildene, eller heller dere mer mot den moderne magasin-looken?

Vil dere ha mange bilder av gjestene, liker dere bilder som er mer kunstneriske og ser ut som de kunne vært tatt ut fra en film, eller er dere mest opptatt av å sitte igjen med unike portrettbilder i vakre omgivelser?

 

Husk: Har dere fått anbefalt en fotograf som et vennepar brukte i sitt bryllup, eller har dere googlet en lokal fotograf som har fått masse bra omtale? Joda, – omtale og anbefalinger er viktig, men hvis stilen og uttrykket på bildene til en fotograf ikke er slik dere ønsker dere, så er dere mest sannsynlig ikke en god match,  – selv hvor fantastiske bilder fotografen tar.

 

© Inger Paulsen fotografi bryllupsfotograf bryllupsfoto bryllup

 

 

2. Do you click?

Kontakt ulike fotografer som har den stilen dere ønsker, og be om å få ta en prat med de. Enten på en kafè om dere bor på samme sted, eller ha en videosamtale. Ved å ta en prat med ulike fotografer får dere fort en følelse av hvem dere passer sammen med, og hvem dere er på samme sted som i forhold til tankesett, personlighet og humor.

Ok, så skal dere kanskje ikke finne en ny bestevenn, men husk at fotografen skal være med dere på store deler av bryllupsdagen deres. Det er derfor veldig viktig at dette er en person som dere syns er behagelig å ha rundt dere, en som dere klaffer med, og at det er en som kan hjelpe dere til å føle dere komfortable foran kameraet.

Det å skulle ha en fotograf rundt dere på bryllupsdagen der kjemien rett og slett ikke stemmer er et ekstra element av stress som dere ikke trenger. Og husk, – dere vil ikke få naturlige bilder der dere er dere selv hvis dere har en fotograf der kjemien ikke er på plass.

 

© Inger Paulsen fotografi bryllupsfotograf bryllupsfoto bryllup

 

3. A picture (doesn´t always!) paint a thousand words

Spør gjerne den eller de fotografene dere vurderer om å få se et helt bryllupsgalleri, fra start til slutt. Jeg vil påstå at alle fotografer kan legge ut ett og ett blinkskudd på instagram som ser fantastisk ut, men to-tre bilder fra en hel bryllupsdag viser deg som potensiell kunde ingenting om hvordan et ferdig galleri fra et bryllup vil se ut. Det du bør se etter er at alle bildene i galleriet har samme kvalitet og visuelle identitet, at bildene forteller en historie fra start til slutt, og at looken i bildene er konsistent stilmessig.

Dette punktet er viktig slik at du ser litt hva dere kan forvente dere fra en fotograf på bryllupsdagen deres, og det blir som en forsikring på at fotografen kan levere et galleri der stilen og følelsen er gjennomført fra A til Å.

 

Ved å se slike hele gallerier får dere også en følelse av hvilke type bilder som fotografen leverer. Er galleriet fylt opp med bilder av små deltajer, er det mange bilder av gjestene, og virker det som fotografen er som en flue på veggen eller en som tar mer regi og er mer med i bryllupet? Se også etter om bildene får frem omgivelsene der bryllupet holdes om dere er opptatt av dette, og viktigst av alt, – er det en helhet i hva bildene viser?

 

 

4. What´s included?

For å kunne ta en avgjørelse om fotograf er det viktig at dere har klart for dere hva som faktisk er inkludert i prisen. Få en oversikt over hva som er inkludert, og hva som kommer utenom prisen på selve pakken dere velger. Her er det lurt å forhøre dere om reiseutgifter, eventuell overnatting, kjærestefotografering, ekstra timer, og om det er trykk eller album inkludert.

Det kan også være lurt å spørre om dere får se en sniktitt av noen bilder et par dager etter bryllupet, og om når dere vil få det ferdige bryllupsgalleriet (leveringstiden hos ulike fotografer varier nemlig fra noen uker til flere måneder).

 

Det finnes veldig mange forskjellige pakkeløsninger hos ulike fotografer, så det er viktig at dere setter dere godt inn i hva som faktisk er inkludert i den pakken dere ønsker dere hos den fotografen dere velger. Finn også ut hva som eventuelt kan legges til ved behov, hva som kan oppgraderes mot et tillegg, og hva som kommer utenom som ikke kan velges bort. Det å få en uventet faktura er aldri gøy.

 

 

Ok, jeg sa 4 ting, men jeg må nesten ta med det siste punktet også, som egentlig er nesten det viktigste (om du er som meg):

Trust you gut!

 

Så lenge dere har klart for dere hvilken stil dere ønsker på bildene fra dagen deres, og dere har hatt en prat med en fotograf der dere følte dere kunne være dere selv og der kjemien var spot on, så tror jeg på at magefølelsen forteller dere om dette vil fungere. Tenk etter, – pust, og stol på magefølelsen.

 

Bryllupsdagen kommer og går som oftest litt i en fei, mens bildene dere sitter igjen med fra denne dagen skal vare livet ut. Dette er jo tross alt de bildene dere skal ønske å se på igjen og igjen og igjen, og det er disse bildene som dere skal kunne finne frem for å huske hvordan det føltes, – den dagen dere feiret kjærligheten mellom dere to.