© Inger Paulsen fotografi bryllupsfotograf bryllupsfoto bryllup

Regn på bryllupsdagen – I got you!

 

Yr.no, pent.no, storm.no.

Det hadde vært interessant å vite hvor mange ganger i gjennomsnitt et kommende brudepar sjekker en av disse nettsidene, (eller gjerne alle tre sidene som jeg vet mange gjør!) i uken(e) før bryllupet.  

Svaret på dette vet jeg ikke, – men det jeg vet med sikkerhet er at for veldig mange som skal gifte seg så er dette med været et stort uromomement, og ofte en ganske stor kilde til bekymring.

La meg gi dere noen gode råd når det gjelder vær og bryllup:

 

© Inger Paulsen fotografi bryllupsfotograf bryllupsfoto bryllup brudepar

1.Du kan ikke styre været

Først av alt, – den tøffe sannheten: samme hvor mye du håper, ønsker, ber til værgudene og styrer på, – været blir som det blir.

I tillegg er det ofte slik, og ihvertfall her på Vestlandet, at værvarselet endrer seg utrolig mye fra dag til dag, og av og til også fra time til time. Det er rett og slett nesten ikke vits å følge med på varselet før dagen før bryllpet, siden usikkerheten er såpass stor. Jeg vet at det er skikkelig vanskelig, men ofte fører det bare med seg masse ekstra bekymring og stress å sjekke været konstant.

Været blir slik det blir, og så er det om å gjøre å gjøre det beste ut av det.

Ofte er det også slik at været på selve dagen (igjen, – særlig her på Vestlandet) skifter fort fra regn til opphold til regn til opphold osv. Fordelen er at da kan det jo være at hvis det er regn tidligere på dagen når vi tar portrettbildene, så kan det stoppe å regne om kvelden. Da kan vi ta oss tid til å ta litt ekstra portrettbilder i det myke kveldslyset i opphold.

 

© Inger Paulsen fotografi bryllupsfotograf bryllupsfoto bryllup brudepar

 

2. Jobb med regnet, ikke mot det

Regn trenger ikke være krise, – langt i fra! Jeg har fotografert flere bryllup med regn og har flere gode løsninger:

 

Jeg har alltid med meg gjennomsiktige paraplyer i bryllup sånn i tilfelle, og disse får brudeparet så klart låne når vi tar portrettbilder. Det kan bli nydelige, nære og intime bilder av dere under en paraply.

 

Dere som brudepar bør ha et ekstra skoskift med når dere skal ta bildene (dette gjelder også brudgommen). Veldig ofte ser man ikke skoene på de fleste av bildene, og det er mye lettere å finne lokasjoner i regnet som fungerer om dere har sko på dere som tåler litt skitt, vanndammer eller søle. Det er ikke gøy å sitte en hel bryllupsmiddag med våte sko. Et tips er å kjøpe støvler i freshe farger, eller ha med sko som tåler vann i en stil som passer looken deres. Da blir det bare kult å ha skoene eller støvlene med på noen av bildene.

 

Hvis vi er på en plass nær skogen så kan vi bruke trærne og bladverket i skogen til å gi litt ly. Trær demper utrolig mye av regnet, og det å ta bilder i skogen kan være med å skape en lun og vakker ramme i bildene.

 

Ofte finnes det bygninger med et lite tak som stikker ut, en paviljong, en buegang, eller en kul døråpning som vi kan bruke i nærheten. Når brudeparet står i en vakker døråpning, eller under et lite overbygg, får dere ly samtidig som dere får det fine og viktige dagslyset rett på dere.

 

© Inger Paulsen fotografi bryllupsfotograf bryllupsfoto

© Inger Paulsen fotografi bryllupsfotograf bryllupsfoto

© Inger Paulsen fotografi bryllupsfotograf bryllupsfoto bryllup

 

3. En jobb for forloverne

Få hjelp av forloverne deres til å bære jakker/litt varmere tøy for dere mens dere blir tatt bilder av, og la de holde store gode paraplyer over dere når dere ikke blir tatt bilder av. På denne måten kan dere holde dere tørre og varme, og forloverne får en fin oppgave.

Et godt tips, – se det morsomme i situasjonen, og le mye!

 

© Inger Paulsen fotografi bryllupsfotograf bryllupsfoto bryllup regn

 

4. Bruk magien med vindulys

Regner det sidelengs eller oppover akkurat når dere skal ta portrettene, så er det klart at det ikke er like lett å få fine bilder utendørs. Det er heller ikke særlig greit om kjolen og dressen blir gjennomvåt før midagen har startet. Da er det å bruke vinduslyset som kommer utenfra helt supert! Et ryddig, litt åpent og stilrent rom med godt vinduslys er egentlig alt dere trenger, – så skal jeg sørge for å skape vakre bilder til dere.

Dette kan enten være i kirken, i lokalet der vielsen er, på hotellet der dere gjør dere klare eller i et rom der selskapet skal være. Finnes det et drivhus i nærheten er dette fantastisk å bruke til å ta bilder inni!

 

© Inger Paulsen fotografi bryllupsfotograf bryllupsfoto bryllup brudepar

© Inger Paulsen fotografi bryllupsfotograf bryllupsfoto bryllup brud

© Inger Paulsen fotografi bryllupsfotograf bryllupsfoto bryllup

5. En plan B (for det må man av og til ha):

Om dere planlegger å ha utevielse, eller at store deler av minglingen/feiringen skal være utendørs, da er det absolutt lurt å ha en plan B om det blir styrtregn og vind.

En vanlig løsning som mange tyr til er (så langt det er mulig) å planlegge slik at man har mulighet å ha vielsen/minglingen inne i et telt. Dette kan bli veldig vakkert med blomster eller lyslenker, og hvis dere velger et telt med kun tak (og ikke tette vegger) vil det føles luftig og åpent, samtidig som dere og gjestene er tørre under tak.

Et annet tips (hvis det er praktisk mulig) er å legge opp til at det er rom for å endre på rekkefølgen på dagen deres. Hvis dere veldig gjerne vil ha utevielse under åpen himmel, så tenk over om det er muligheter å ha en fleksibel ramme på dagen deres. På denne måten kan dere (en perfekt oppgave for toastmaster/forlovere) følge med på været i løpet av dagen, og «time» det slik at dere kan ha vielsen når det er opphold. Dette er ihvertfall en god løsning om det er en dag med typisk bygevær.

 

© Inger Paulsen fotografi bryllupsfotograf bryllupsfoto bryllup

 

Sist men ikke minst: Husk at været på dagen deres er slik som det er, og om dere ønsker ekte, autentiske bilder så vil bildene gjenspeile dette. Så derfor: Just embrace it!

Dette er faktisk mitt beste tips. For hvis det regner, – så regner det.

Gjør det som passer dere: Bruk paraplyer og lag en intim og nær stund, kjøp inn kule støvler og vis de frem, dropp paraplyene og tål litt duskregn i håret, ta av dere skoene og bli våte på beina (jeg personlig elsker brudekjoler og bare føtter), – eller bare dans i regnet og feir kjærligheten!

 

– og jeg tror det er åpenbart (uansett regn eller ikke): ha vannfast sminke!